ИЯИЯЕ – БАН удостои с почетния си знак господин Йорг Шенк

on .

За приноса му в сътрудничеството с водещи научни организации в Германия

На официална церемония, която се проведе на 9 ноември 2022 г., доц. Лъчезар Георгиев, директор на ИЯИЯЕ – БАН, връчи почетния знак на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН на г-н Йорг Шенк, който в продължение на 11 години бе завеждащ отдел „Наука“ в посолството на Федерална република Германия в България.

В приветствието си към гостите на събитието доц. Георгиев каза, че „това е израз на благодарността ни за приноса на г-н Шенк към развитието на сътрудничеството на нашия институт с водещи научни организации от Германия“.

Почетния знак още е признание за дейността и подкрепата на Фодация „Хумболт“ за организирането и провеждането на Хумболтовите научни конференции в България.

Отличието се дава на г-н Йорг Шенк за сътрудничество на ИЯИЯЕ с германските научни институти. Благодарение на него се разширяват научните връзки на ИЯИЯЕ с германските научни организации и Институтът е високо оценен в Германия. Наред с това, като дългогодишен ръководител на отдел „Наука“ към посолството на ФРГ, г-н Шенк активно съдейства за провеждането и на Хумболтовите научни конференции в България, в които участват и сътрудници от ИЯИЯЕ. Той е пряк участник и в създадената, с дарения от българските Хумболтови спипендиати, „Хумболтова горичка“, която се намира на обособен терен в парка зад музея „Земята и хората“, в близост до НДК.

На церемонията по връчването на почетния знак присъстваха Негово Превъзходителство г-н Щефан Рьокен, изпълняващ длъжността посланик на Федерална република Германия у нас, гости от немското посолство, ръководството на ИЯИЯЕ – БАН и представители на академичния състав на Института.

 

  • 1
  • 2