Главен асистент Ангел Демерджиев от ИЯИЯЕ-БАН с награда „Проф. Марин Дринов“

on .

Главен асистент Ангел Демерджиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика - БАН получи наградата „Проф. Марин Дринов“ в направление „Енергийни ресурси и енергийна ефективност“. Това е най-голямото отличие, което се дава на победителите в конкурса за млади учени до 35 години, допринесли към развитие на науката в девет различни направления.

Наградата бе връчена официално на 23 май 2022 г. от председателя на Народното събрание Никола Минчев. Церемонията се състоя в зала „проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките като част от тържественото честване на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, ден на българската духовност и култура и на славянската писменост.

В обръщението си към участниците в тържественото събрание председателят на Народното събрание каза, че Българската академия на науките дава своя съществен принос за материалното и духовно обогатяване на българската нация. Господин Минчев добави, че всеотдайна работа на учените от Академията за развитие на българската наука и издигането на нейния авторитет в международната общност се оценява високо. Той подчерта, че като председател на Народното събрание се чувства лично ангажиран с каузата младите български учени да имат възможност да се развиват и да се чувстват полезни и особено уважавани членове на обществото. По думите му, мисията на БАН е чрез науката да осигурява просперитет на обществото ни.

Обръщение към участниците в тържественото честване направи и акад. Владимир Зарев. Той изнесе академична лекция на тема “За празника – 24 май“, която бе своеобразен апотеоз на словото. В нея академик Зарев определи езика като най-изящният и мощен инструмент на човешката душевност и представи огромно значение на думите в живота на всеки един от нас.

Сред гостите на тържественото събрание бяха още заместник министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, заместник министърът на иновациите и растежа госпожа Карина Ангелиева, представители на ръководството на БАН и учени от институтите на Академията.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4