По повод шестдесет години от първата верижна реакция в България

ИЯИЯЕ удостои с почетния си знак трима изтъкнати експерти в ядрената област

 

Тази година се навършват 60 години от първата верижна реакция в България, осъществена в изследователския реактор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките. По повод годишнината с почетния знак на Института бяха отличени изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ инж. Наско Михов, заместник изпълнителният директор инж. Александър Николов и изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” инж. Дилян Петров.

Получаването на почетния знак на Института е признание за техния принос към развитието на ядрената енергетика и безопасната експлоатация на ядрените съоръжения у нас, както и за подкрепата им за научните изследвания в областта на ядрената физика и енергия.

Плакетите, придружени с грамоти, бяха връчени на официална церемония в ИЯИЯЕ на 11 октомври 2021 г. от директора на Института доц. д-р Лъчезар Георгиев.

Значението на първата верижна реакция за развитието на ядрената енергетика в България е безспорно. С нея се поставя началото на изследователските и научно-приложните дейности, извършвани на новоизградения експериментален реактор ИРТ-2000. Това е уникално за времето си съоръжение, което изиграва ключова роля за създаването на опитни професионалисти в ядрената област, които по-късно оказват безценна помощ при въвеждането в експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“. Израз на това е и фактът, че инж. Симеон Русков, първият ръководител на изследователския реактор, е първият директор на атомната ни електроцентрала.

 

  • 1
  • 2