Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН участва в „Европейската нощ на учените“ чрез онлайн изложба

on .

Ако сте пропуснали да посетите на живо изложбата „Слънце на Земята – Нова епоха в ядрените технологии“, имате възможност да я видите онлайн в рамките на „Европейската нощ на учените“, инициатива на nauka.bg.

Експозицията бе организирана от ИЯИЯЕ–БАН съвместно с Българското ядрено дружество, Столична община и с подкрепата на Росатом и Булатом, и разположена на Моста на влюбените в град София от 10 до 23 август 2021 година.

Изложбата е изключителен фоторазказ за постиженията на човечеството в областта на термоядрения синтез и изграждането на мащабно високотехнологично съоръжение с обединените усилия на 35 държави, сред които и България като членка на Европейския съюз. В нея са включени 30 професионални фотографии, проследяващи строежа на експериментален реактор по проекта ITER, в който на базата на синтез на деутерий и тритий ще се генерира енергия. Проектът се отличава с това, че термоядреният синтез е характерен за звездите и не се осъществява на Земята в естествени условия. Ползите за човечеството, които се очаква да донесе, ще имат не само икономически измерения. Тяхната стойност се определя от интеграцията на отделните националности, свързани чрез научните открития и постижения, както и в демонстрираното успешно партньорство между науката и бизнеса, което може да послужи като пример и за други области.

Освен всичко останало, снимките доказват, че науката също може да бъде красива. Повечето от кадрите изглеждат като произведения на авангардното изкуство. Сами можете да се уверите в това като последвате този линк: https://nauka.bg/izlozba-slance-zemya-nosht2021/.