Професор Бернар Биго: Проектът ITER е най-мощната научна интеграция между отделните нации по света

on .

ITER въплъщава амбицията на физиците и инженерите да възпроизведат получаването на енергия, така както се случва на Слънцето. Това е един изключителен проект и заради сътрудничеството между отделните държави в него. Тридесет и петте страни, които участват в проекта, работят като един отбор. Всяка от тях, включително и България, допринася за изграждането на високотехнологичното съоръжение, като предоставя своите най-добри учени и инженери. Това каза генералният директор на ITER професор Бернар Биго, в своето видеообръщение, направено специално за гостите на официалното откриване на изложбата „Слънце на Земята – Нова епоха в ядрените технологии“, което се състоя на 10 август 2021 г. на Моста на влюбените в град София. Според професор Биго, сътрудничеството в областта на науката, което се демонстрира и в ITER, е най-мощната интеграция между отделните нации по света, тъй като работят заедно в името на общите ползи за цялото човечество. В обръщението си, академик Бернар Биго изказа своята благодарност и тази на цялата общност на ITER към организаторите на инициативата, като изрази надежда, че снимките ще бъдат източник на вдъхновение за всички, които ги видят.

При откриването на фотоизложбата, проф. Тонев, заместник директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, подчерта значението на научните постижения не само за индустрията, но като цяло за благосъстоянието на хората и за повишаването на стандарта на живот. Той акцентира върху това, че ITER е пътят на човечеството към създаване на нови зелени енергийни източници, които в бъдеще ще могат да се използват като неизчерпаеми на земята и в Космоса. Значимостта на този проект се предопределя от обединението на толкова нации в името на бъдещето за човечеството, защото както отбеляза проф. Тонев, думата „заедно“ може да допринесе не само за развитието на обединена Европа или на обединения в Олимпиадата свят, но и за нови върхови постижения в науката. Енергията е навсякъде около нас и светът е зависим от нея, независимо в кой годишен сезон и на коя територия живеем. Този проект е и отлична възможност за бизнеса да използва нови технологии в индустрията и в живота. Проф. Тонев отбеляза, че по времето на българското председателство на ЕС, проектът ITER е приоритет в направлението на високотехнологичните изследвания и достижения.

Сред официалните гости на откриването на изложбата бяха Н. Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия у нас, г-жа Флоранс Добел, регионален икономически съветник към Посолството на Франция, г-жа Емилия Печева, експерт по наука и иновации в посолството на Великобритания, проф. Нели Косева, зам. министър на образованието и науката, г-н Мирослав Дамянов, зам. министър на енергетиката, г-н Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране, а на събитието присъстваха и редица учени и специалисти в областта на ядрената енергетика.

Експозицията се организира от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН в партньорство с Българското ядрено дружество, благодарение на съдействието на Столична община и с подкрепата на Росатом и Булатом.

Изложбата, която ще продължи до 23 август 2021 г., съдържа 30 професионални висококачествени фотографии, които доказват, че науката и технологията също могат да радват човешкото око със своята неповторима красота.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9