Как работи квантовата комуникация?

on .

Отговор на този въпрос даде доц. Лъчезар Георгиев в предаването „Иновативно“ на Българската национална телевизия

 

Квантовата комуникация е иновативна технология за споделяне на секретен ключ между две комуникиращи страни. Сигурността на защитата на този ключ се основава на законите на квантовата физика и те гарантират, че всяко нерегламентирано подслушване не може да остане незабелязано. Това каза доц. Лъчезар Георгиев директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН и ръководител на проекта КВАЗАР в предаването „Иновативно“ на БНТ 2. Доц. Георгиев обясни, че разликата между класическото криптиране и квантовото е в споделяне на ключа. Една схема за криптиране, един механизъм за криптиране е толкова силен, колкото е сигурен ключа, който се използва.

По думите му, голямото предимство на квантовата криптография е, че секретният ключ се генерира в реално време между комуникиращите страни и затова се използват специални квантови устройства и квантов канал. Целта на квантовата криптография е да замени класическата по такъв начин, че да може да се използват и част от предимствата на класическата криптография.

Крайната цел на проекта КВАЗАР е да изгради една пилотна информационна мрежа, в която ще се събира и обработва информация от различен тип. Основно, това ще бъде информация за критичната инфраструктура на България - язовири, граници, предсказване на бедствия и аварии. Тази информация ще бъде събирана по всякакъв начин, включително с дронове и балони. Идеята е тази разпределена информационна система, нейната опорна мрежа, гръбнакът на тази система да бъде защитен с квантова криптография.

 

snimkata

Снимка: сайт БНТ

Цялото интервю може да видите тук.