Академик Трубников бе избран за директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

on .

Академик Григорий Трубников е новият директор на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Той бе избран след тайно гласуване по време на заседанието на Комитета на пълномощните представители (КПП) на страните-членки на ОИЯИ, което се проведе онлайн на 23 ноември 2020 година. Григорий Трубников встъпва в длъжност от 1 януари 2021 г. за мандат от пет години. Досега заемаше длъжността първи-заместник директор на Обединения институт. Той бе номиниран за директор от девет държави-членки на ОИЯИ.

Академик Трубников поема управлението на Обединения институт от академик Виктор Матвеев, който по решение на КПП се назначава за научен ръководител на ОИЯИ.

По време на заседанието на КПП, академик Трубников изрази своята признателност и благодарност към академик Матвеев и представи основните приоритети за бъдещото на ОИЯИ. В обръщението си към пълномощните представители на страните-членки академик Трубников начерта амбициозна научна програма, включваща генериране на нови знания, цялостно развитие на интелектуалния потенциал и затвърждаване статута на Института като интегрираща се международна междуправителствена организация. Той изрази готовността си да работи в насока за позиционирането на ОИЯИ като един от глобалните центрове на световното изследователско пространство наред с ЦЕРН. В тази връзка, сподели желанието си за продължаване на дейностите в иновативното направление и модернизацията на екипа. Сред ключовите си приоритети, академик Трубников изтъкна необходимостта от развитието на висококвалифициран персонал и развитие на ефективна система за изграждане и използване на интелектуалния потенциал в интерес на страните-членки.

Взаимоотношенията на България с Обединения институт за ядрени изследвания датират още от самото му учредяване през 1956 година. През всичките тези години учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН участват в многобройни съвместни проекти и научно-изследователски дейности и използват много от методите и разработките на ОИЯИ.

Кой е академик Григорий Трубников
 
snimkata
Снимка: Сайт на ОИЯИ Дубна
 
Григорий Трубников е най-младият академик в Русия. Роден през 1976 г. в гр. Братск, Иркутска област. От 1998 г. е аспирант в ОИЯИ. През 2005 г. става кандидат на физико-математическите науки, специалност физика и технология за ускоряване на частиците. От 2009 г. е ръководител на проекта NICA. През годините от 2014-а до 2017-а е един от заместник директорите на ОИЯИ. През 2017–2018 г. е заместник министър на образованието и науката в Руската федерация, като от 2018 до 2020 г. е първи заместник министър на науката и висшето образование в Русия. През март 2020 г. е избран за първи заместник директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.
 
Автор и съавтор е на повече от 190 разработки и рецензии, притежател на награди и отличия за научни постижения.
 
Научните му интереси са в областите: физика и технология на ускорители на заредени частици, електронно и стохастично охлаждане на лъча, генериране на интензивни електронни и йонни лъчи, динамика на лъчите на заредени частици, обектно ориентирано програмиране.