Докторант на ИЯИЯЕ с най-високо отличие в категорията „Безопасност, сигурност, качество“

on .

Докторантът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Цветан Маринов получи признанието „Най-добър“ в категория „Безопасност, сигурност, качество“. Отличието бе връчено от Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй по повод Деня на енергетика. Цветан Маринов работи в атомната централа като технолог радиационен и дозиметричен контрол в група „Оперативен радиационен и дозиметричен контрол“.

По традиция на официална церемония в деня на професионалния празник се награждават изявените през годината професионалисти в различни области. Основни категории са „Безопасност, сигурност, качество“, „Реакторно оборудване“, „Системи за контрол и управление“, „Най-добър физик“ и други.

Отличието има голямо значение и за ИЯИЯЕ, тъй като Цветан Маринов е един от шестимата докторанти от съвместната програма за обучение между Института и АЕЦ Козлодуй. През 2017 г. той бе първият от програмата, който успешно защити дисертация на тема „Приложение на нови гама-спектрометрични методи за изследвания на структурата на атомното ядро и в ядрената енергетика“ в ИЯИЯЕ - БАН. Инициативата за обучение на докторанти в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика от атомната централа стартира през 2011 г. и е пример за успешно сътрудничеството между академичните среди и бизнеса, както и за прилагането на научните постижения в индустрията.

 

Honors_KNPP