Престижно отличие за ИЯИЯЕ-БАН

on .

На 4-ти септември 2019 година АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД тържествено отбеляза 45 години от пускането в експлоатация на първи блок. За 45 години безопасна работа в централата са произведени над 625 милиона мегаватчаса електроенергия. През тези години е осигурено високо ниво на безопасност и надеждност. Благодарение на работата на АЕЦ „Козлодуй“ е спестено изхвърлянето на 744 милиона тона емисии въглероден диоксид.

На тържественото събрание в Дома на енергетика в град Козлодуй изпълнителният директор на централата Наско Михов подчерта съществената роля на Българската академия на науките за ефективната и безопасна работа на българската АЕЦ. Още при стартирането на дейността на АЕЦ БАН има важна роля с оглед кадровото обезпечаване – като първи директор на АЕЦ е назначен главният инженер на Изследователския реактор към ИЯИЯЕ – БАН Симеон Русков. От началото на работата по осъществяване на проекта за АЕЦ в България учените от ИЯИЯЕ-БАН са играли съществена роля за изграждането и развитието на централата. Както назад във времето, така и през последните години, множество учени от ИЯИЯЕ-БАН развиват дейност, насочена към съдействие за безопасната и ефективна работа, както и модернизацията на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, включително за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти енергоблок.

В знак на признание за извършената работа и експертната дейност, учените от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика бяха отличени с грамота и плакет. Престижното отличие бе връчено на Директора на ИЯИЯЕ-БАН - доц. д-р Лъчезар Георгиев.

 

  • 1
  • 2