38-ми Международен семинар по теория на атомното ядро в Боровец

on .

Тридесет и осмият Международен семинар по теория на атомното ядро (IWNT-38) се проведе от 23 до 29 юни 2019 г. в хотел „Лион” в курорта Боровец.

Този семинар e ежегодно събитие от 1980 г. и се организира от Лаборатория „Теория на атомното ядро” в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при БАН.

Основните научни тематики на семинара обхващат различни аспекти на ядрената теория: ядрена структура и ядрени реакции, колективни движения и динамика в атомните ядра, екзотични ядра, малочастични и многофермионни системи.

Освен тях на проведения семинар бяха обсъждани съвременни постижения в областта на ядрената астрофизика, експерименталната ядрена физика и ядрена енергетика.

В семинара участваха 42 учени от България и чужбина (Алжир, Германия, Гърция, Индия, Италия, Китай, Мароко, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Украйна, Япония).

Програмата на 38-ия семинар включи 36 доклада. Някои от тях бяха изнесени от млади учени, за които срещата с изтъкнати специалисти беше изключително полезна.

За организацията и успешното провеждане на семинара роля изигра финансовата подкрепа на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, за която изразяваме благодарност.

Материалите на IWNT-38 ще бъдат публикувани в традиционното издание Nuclear Theory, том 38.

По традиция следващото 39-о издание на семинара ще се проведе в последната седмица на месец юни 2020 г.

 

  • 1