Проведе се третата международна конференция по циклотронна физика

on .

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика беше домакин на третото издание на международната конференция по циклотронна физика. Тя се състоя в периода 20-23 ноември 2018 г. в град Хисаря.

Събитието беше открито с приветствие от кмета на града инж. Пенка Дойкова и директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика проф. Димитър Тонев в ролята му на организатор и домакин.

Станалият вече традиционен форум събра специалисти от Италия, Франция, Русия и България.

В лекторските панели бяха включени доклади и презентации относно най-новите и актуални проучвания, постижения и тенденции в циклотронната физика.

Присъстващите учени-специалисти и водещи експерти обмениха знания и проучвания в най-широк спектър, включващи италианския експеримент SPES – радиоактивни лъчи: статус и перспективи, новостите и напредъка във френския проект ALTO. Д.т.н. Владимир Коренков от ОИЯИ-Дубна се представи с лекция на тема: Тенденции в развитието и разпространението на мащабни база данни за поддръжката на мега-научни проекти.

Българските лектори, включени в програмата за презентации представиха доклади и относно: радиационната защита според новите разпоредби и изисквания на Република България, осигуряването на безопасността на сградите и съоръженията работещи в радиационна среда; нови методи и резултати от проучвания и симулации; работата, броя и приложенията на циклотроните по света и у нас.

Силен интерес предизвикаха представянията на новите тенденции в производството и прилагането на изотопи и радиофармацевтици в борбата с онкологичните заболявания и ранната диагностика.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4