СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ ЗА МЛАДИТЕ ЕСТЕСТВОИЗПИТАТЕЛИ НА ТУРНИР В ГРУЗИЯ

on .

Отлично представяне и сребърни медали за българските ученици на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Турнирът се проведе в своето шесто издание между 5 и 12 юли в Тбилиси, Грузия.

Българският отбор се класира на финал и успя да победи домакините от Грузия, но няколко не добре аргументирани съдийски решения дадоха превес на Швейцария. Преди това българските участници преминаха 5 кръга от състезания и категорично спечелиха на полуфинала.

Сред участващите държави бяха Беларус, Грузия, Хърватия, Иран, Нова Зеландия, Швейцария и др.

Сребърните медалисти от отбор Bulgaria-Sofia са:
Тодор Кюркчиев
Васил Николов
Виктор Гилин
Красимир Масларов
Георги Иванов
Иван Коюв

Ръководители на българските ученици на IYNT са Никола Каравасилев (докторант, СУ-ФзФ) и Мария Явахчова (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика - ИЯИЯЕ-БАН) .

Международният Турнир на младите естествоизпитатели е първото и най-успешно състезание по изследователски задачи от този род за възрастовата група 12-16 г. Той е съучреден от българската страна и БАН през 2013 г. Един от основните приоритети на състезанието е да въвежда и прилага изследователските методи за обучение и други иновативни подходи в областта на природните науки за ученици в прогимназиална и младша гимназиална възраст.

Ролята на Турнира и подготовката за него включват подпомагане на обучението по природни науки с високоефективни средства от компетентността на научно-изследователските звена в БАН и други научни организации, придобиване на лидерски и презентационни умения за убедително отборно представяне на изследователски форуми в турнирен формат, както и насочване на най-добрите към различни състезателни и извънкласни изяви на по-високо ниво и занапред.

В рамките на IYNT българските състезатели са завоювали един златен, един сребърен и два бронзови медала.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

 

pdf_icon Съобщение за IYNT-2018г.