37-ми Международен семинар по теория на атомното ядро в Боровец

on .

Тридесет и седмият Международен семинар по теория на атомното ядро (IWNT-37) се проведе от 24 до 30 юни 2018 г. в хотел „Лион” в курорта Боровец.

Този семинар e ежегодно събитие от 1980 г. и се организира от Лаборатория „Теория на атомното ядро” в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при БАН.

Основните научни тематики на семинара обхващат различни аспекти на ядрената теория: ядрена структура и ядрени реакции, колективни движения и динамика в атомните ядра, екзотични ядра, малочастични и многофермионни системи.

Освен тях на проведения семинар бяха обсъждани съвременни постижения в областта на ядрената астрофизика и експерименталната ядрена физика.

В семинара участваха 38 учени от България и чужбина (Алжир, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Мароко, Полша, Русия, САЩ, Турция, Франция, Чехия).

Програмата на 37-ия семинар включи 26 доклада. Някои от тях бяха изнесени от млади учени, за които срещата с изтъкнати специалисти беше изключително полезна.

За организацията и успешното провеждане на семинара роля изигра финансовата подкрепа на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, за която изразяваме благодарност.

Материалите на IWNT-37 ще бъдат публикувани в традиционното издание Nuclear Theory, том 37.

По традиция следващото 38-о издание на семинара ще се проведе в последната седмица на месец юни 2019 г.

 

  • 1