МОН връчи десетите юбилейни награди „Питагор“

on .

logo

Голяма награда за млад учен и признание от „Elsevier“ за Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика

 

Състоя се официалното връчване на традиционните награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката. Отличията се присъждат на български учени, научни колективи и организации за съществен принос в развитието на науката. Церемонията се състоя в Националния археологически музей. Целта на наградите „Питагор“, които се присъждат за десети път, е да стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания в икономиката на страната ни.

Голямата награда за млад учен - статуетка „Питагор“ получи д-р Даниела Донева от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Тя е магистър по астрофизика и звездна астрономия и доктор по физика. Носител е и на Хумболтова стипендия за периода 2012 - 2015 г.

На церемонията за наградите "Питагор" бяха обявени и избраниците на Elsevier за отлични постижения в глобалните научни изследвания за 2018 г. Отличията се базират на изследване чрез аналитичните инструменти на Elsevier от над 100 000 научноизследователски теми, което класира научните изследвания на отличените със значително и нарастващо международно въздействие. Номинация за отлични постижения в глобалните изследвания получи и Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Признанието е за изследванията на ИЯИЯЕ в областта на телескопите, гама лъчите и VHE енергията.

  • 1

Наградите връчиха г-жа Оана Стоан и г-н Питър Пороз - представители на Elsevier.

 

certificate