Първи международен майсторски клас на ЦЕРН се проведе в България

on .

Български ученици участваха в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Събитието се организира от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика съвместно с ЦЕРН и Физическия факултет на Софийския университет, както и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

По време на обучението се предостави възможност на ученици на възраст от 15 до 19 години от цялата страна да проведат научни изследвания като истински учени. Участвайки в събитието те имаха възможността за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В първия майсторски клас на ЦЕРН в България учениците извършиха измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по теoрия на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Репортаж от събитието можете да гледате тук