БАН отличи генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти с почетен знак

on .

 

Генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) проф. Фабиола Джианоти получи почетния знак на председателя на Българската академия на науките на среща, която се проведе на 23 март 2017 г., в Академията. Отличието за приноса в съвместното сътрудничество и изключителната подкрепа за учените от Българската академия на науките, участващи в експериментите на ЦЕРН, връчи акад. Юлиан Ревалски.

Сътрудничеството между ЦЕРН и Института за ядрени изследвания и ядрени енергетика-БАН (ИЯИЯЕ) е със значителен принос за българската наука. Български физици и инженери от ИЯИЯЕ започват участието си в колаборацията Компактен мюонен соленоид (Compact Muon Solenoid - CMS) от основаването й през 1991 г. След приемането на страната ни за пълноправен член на ЦЕРН, участието в изграждането на детектора е разширено, с поемане на допълнителни задължения, свързани с производството на част от детекторите на мюонната система на CMS.

През 2010 г. българските физици стават съавтори на откриването на нова фундаментална частица – Higgs бозон. По брой и ниво на публикации българските участници в CMS са водещи заедно със съавторите си в света – около 400 публикации от началото на работата на ускорителя LHC и детектора CMS. Откриването на Хигс бозона и Нобеловата награда за 2013 г. са доказателства за високото качество на изследванията, в които участват и българските учени.

ЦЕРН реализира програма за обучение на учители по физика от страните членки. В следствие на тези обучителни програми се ражда и идеята за виртуално посещение на ученици от български училища в ЦЕРН. С участието на учени от ИЯИЯЕ-БАН се организира и виртуално посещение, на което ученици от 18 училища имаха възможността, чрез жива връзка, да се разходят в лабораториите, да видят CMS детектора и във виртуални класни стаи да зададат въпроси към български учени.

Ръководството на БАН, директорът на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев, учени от института и доц. Леандър Литов от СУ “Св. Климент Охридски“ участваха в срещата.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4