Виртуално посещение в ЦЕРН за ученици от български училища със съдействието на учени от ИЯИЯЕ-БАН

on .

 

ЦЕРН е Европейска организация за изследвания в областта на физиката на елементарните частици и е най-големият комплекс от ускорители в света. България става страна членка на ЦЕРН през 1999г., към момента страните членки са 22. Наред с научно-изследователската дейност в ЦЕРН се провеждат и множество образователни програми за преподаватели, студенти, учители и ученици. Програмата за учители по физика стартира през 2008г., също така през 2014г. се създава и програма за учители по инженерни специалности, като до момента през тези програми са преминали над 500 български учители.

В следствие на тези обучителни програми се ражда и идеята за виртуално посещение на ученици от български училища в ЦЕРН. Посещението е по идея на учителите от средните училища преминали курс в ЦЕРН организиран от ИЯИЯЕ. На 15 декември 2016г. с участието на учени от ИЯИЯЕ-БАН се организира и виртуално посещение на което ученици от 18 училища имаха възможността, чрез жива връзка да се разходят в лабораториите и да видят самия CMS детектор. Детекторът CMS е проектиран за работата на най-мощния ускорител LHC (Large Hardon Collider) в ЦЕРН. Главната научна мисия на експеримента CMS бе да търси нови симетрии във физиката на елементарните частици и да изучи възникването на масите на частиците, което е свързано с откриването на тежката фундаментална частица- Хигс-бозон.

След виртуалната разходка бе организирана и сесия с въпроси, където учениците бяха разделени във виртуални класни стаи и задаваха своите въпроси към български учени.

Участници от ИЯИЯЕ бяха:
Запис на визитата - Андрей Маринов и Георги Анчев
 
Виртуална стая Електрон - Пламен Яйджиев и Иван Глушков
 
Виртуална стая Неутрон - Андрей Маринов и Зорница Захариева

 

В приложените линкове може да видите запис на визитата, както и на виртуалните стаи.

Запис на визитата - продължителност на видеото 56 минути

 

Сесия с въпроси:

  • Room Proton - (Наско, Миро, Ганчо и Митко)продължителност на видеото 60 мин.
  • Room Electron - (Иван и Пламен)продължителност на видеото 46 мин.
  • Room Neutron - (Андрей и Зори)продължителност на видеото 25 мин.
  • Room Muon - (Вени, Жоро, Динко и Петя)продължителност на видеото 50 мин.

 

CERN-virtualCERN-virtual