Проведе се четвъртата международна конференция по циклотронна физика

on .

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика беше домакин на четвъртата международна конференция по циклотронна физика, която се проведе в периода 21-24 ноември 2019 г. в град Вършец.

Събитието беше открито с приветствие от кмета на община Вършец, инж. Иван Лазаров и заместник-директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика проф. Димитър Тонев в ролята му на организатор и домакин.

По традиция, форумът събира изтъкнати учени и експерти от България и света. Тази година в конференцията се включиха лектори от Италия, Франция, Германия и Русия, както и представители на водещи организации в сферата на ядрената енергетика и нуклеарната медицина.

Инженер Александър Николов, заместник-директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, изрази мнение, че „този проект е стратегически за България, защото не само подготвя кадри за безопасната работа на ядрения сектор, но и фокусира усилията на учените към решаване на социално значими проблеми, каквито са ранната диагностика и лечение на онкологични и други тежки заболявания.“

В лекторските панели бяха дискутирани въпроси свързани с най-новите и актуални изследвания, постижения и тенденции в циклотронната физика, производството и успешното използване на изотопи и радиофармацевтици при лечението на туморни заболявания, както и възможните стратегии за преодоляване на туморната резистентност към лъчетерапията.

 

  • 1
  • 2
  • 3