Добре дошли

Добре дошли


ИФТТ-БАН ТЪРСИ НОВ ПЪТ ЗА ПО-ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ПРАВЕЙКИ МОСТ МЕЖДУ НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИЯТА

От създаването си през 1972 г. Институтът по физика на твърдото тяло осъществява политика на научна подкрепа на индустрията на България, на първо място за създаването на микроелектрониката у нас и за използването на слънчевата енергия. Освен това ИФТТ играе водеща роля в областта на физиката на кондензираната материя и физиката на лазерите; в теорията на твърдото тяло, на фазовите преходи, на свръхпроводимостта и свръхпроводимите материали; в нискотемпературната физика, физиката на течните кристали и на живата материя; в изследването на структурните свойства на кристалите и аморфните материали; в атомната и плазмена физика, акустоелектрониката и микроелектрониката. Ние осигуряваме полезни изследователски резултати за енергетиката, опазването на околната среда, националната отбрана, създаването на нови материали, здравеопазването, интегралната и функционална електроника. Ние предоставяме тези резултати на университетите и националната индустрия. Също така имаме успехи в обучаването на млади учени от България и целия свят. Днес, като членове на Европейското изследователско пространство, ние допринасяме за осъществяването на новото бъдеще на страната ни чрез прехода към икономика, основана на знанието, в условията на глобализация и технологична конвергенция. Наш дълг е да създаваме непрекъснато нововъведения и да съхраним проницателността на учените, които преди повече от 40 години създадоха ИФТТ. Ние сме определени да бъдем водещ национален институт в теорията накондензираната материя, физиката на новите материали, нанофизиката, микро- и акустоелектрониката, нискотемпературната физика, физиката на оптиката и оптичните методи, физиката на живата материя, физиката на лазерите, атомите, молекулите и плазмата. Ние желаем да заемем нашето собствено и заслужено място в научното изграждане на Обединена Европа и на света. За тази цел участваме активно в световни академични изследвания и в сътрудничество с индустрията. ИФТТ със своята дългогодишна репутация и задълбочен опит е ценен за България и може да бъде движеща сила за създаването на икономика на растежа. Първата стъпка в тази насока вече е направена от нас с формирането на бизнес-инкубатор за малки и средни предприятия. Това е началото на дълъг път, който ще ни изведе до нов преход – през науката и технологиите към предимствата на обществото на знанието.


Текущ проект: Национален център по мехатроника и чисти технологии (BG05M2OP001-1.001-0008)

Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, процедура BG05M2OP001-1.001 “Изграждане и развитие на центрове за върхови”


Приключили проекти:


Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури

Споразумение № 316309

Начална дата / Продължителност: 01.10.2013 г. / 36 + 6 месеца

Грамоти

Партньори


Начална дата: 1 ноември 2013 – крайна дата: 31 октомври 2017

                                                                                                                                              Българска стопанска камера – награда за 2018

 


Обновяване на технологично оборудванe и апаратура за иновативни научно-приложни разработки на многослойни оптични структури

Европейски фонд за регионално развитие
Министерство на икономиката и енергетиката

Оперативна  програма “развитие на конкурентоспособността на българската икономика”  2007 – 2013

идентификационен номер на договора: BG161PO003-1.2.04-0027-C0001